banner ad

Vallaväck

| november 11, 2012

Vallaväck | Ta bort Fästvalla

Vallaväck behöver du när du ska ta bort fästvalla från dina skidor. D v s du har vallat dem med fästvalla av något slag, men du vill nu göra rent dem för att antingen glidvalla dem på nytt eller lägga på någon annan fästvalla. Jag brukar använda mig av följande produkter när jag tar bort fästvalla från mina skidor:

 1. Vallaställ
 2. Värmepistol alternativt gasollampa
 3. En skrapa, t e x en klisterskrapa
 4. Vallaväck
 5. En bit av ett gammalt lakan, t-shirt och har man inte det så brukar jag ta vanligt hushållspapper alt fiberlene.

Steg för steg hur du tar bort fästvalla

 1. Sätt skidorna i vallastället
 2. Värm upp den gamla fästvallan med värmepistol alternativt gasollampa så att den blir mjuk.
 3. Ta klisterskrapan och skrapa bort den gamla vallan i ett långt drag på vardera sidan av styrskåran.
 4. Torka bort vallan från klisterskrapan med en trasa eller ett papper mellan varje drag.
 5. Lägg på vallaväck på fästzonen. Jag brukar gnugga in vallaväcken med tummen.
 6. Vänta en liten stund så vallaväcken får verka, kanske en minut eller så.
 7. Torka rent fästzonen med en trasa eller ett papper.
 8. Nu ska fästzonen vara ren, finns det fortfarande valla kvar applicerar du vallaväck på nytt och upprepar tills all gammalfästvalla är borta.
 9. När all gammal fästvalla är borta brukar jag ta loss skidorna från vallastället och se till att torka rent dem på sidorna och ovansidan där en del vallaväck alltid brukar hamna när jag gör rent skidorna.

Ska man göra rent skidorna på ett annat sätt om man vallar med tejp?

Om du ska valla med tejp så ska du inte använda dig av vanlig vallaväck utan istället använda dig av speciellt framtagna rengöringsmedel för detta ändamål. Exempel på dessa kommer längre ner. Och dessa ska du använda för att tejpen ska sitta kvar längre.

Olika vallaväck och rengöringsmedel

Det finns många olika leverantörer av vallaväck och det är väl egentligen bara att välja någon. Den stora skillnaden bland dem är väl egentligen hur mycket de luktar. Vissa tenderar att lukta väldigt starkt och man kan bli yr i huvudet, därför kan det vara bra att göra detta i ett väl ventilerat utrymme.

Här nedanför kommer ett par exempel på vallaväck:

 

De första fyra produkterna är alltså vanliga vallaväck. Låt er inte luras av att bilden på swix vallaväck är mindre, det har inget med den riktiga storleken på burken att göra. Det jag vill nämna kring dessa bilder är att Swix då ska försöka sig på lite Citrus lukt, medan Toko har försökt sig på en vallaväck i gel form. Jag har inte provat den själv, men det låter som någonting som skulle passa mig. Men som sagt, det finns massa olika vallaväck och det spelar egentligen ingen större roll vilket märke man köper.

Men som sagt ska man valla med tejp bör man använda speciell vallaväck för detta och exempel på detta kommer här:

Sedan har Swix även lanserat en vallaväck (cleaner) för glidytorna. JJag har inte provat den själv heller, men jag har observerat att de använder den när de demonstrerar glidvallning i Swix School.

Category: fästvalla

Comments are closed.